ASG
IBM
Zystems
Cressida
Icon
Netflexity
 
  MQSeries.net
Search  Search       Tech Exchange      Education      Certifications      Library      Info Center      SupportPacs      LinkedIn  Search  Search                                                                   FAQ  FAQ   Usergroups  Usergroups
 
Register  ::  Log in Log in to check your private messages
 
RSS Feed - WebSphere MQ Support RSS Feed - Message Broker Support

MQSeries.net Forum IndexWebSphere Message Broker SupportMessage segments have different encodings

Post new topicReply to topic
Message segments have different encodings View previous topic :: View next topic
Author Message
dragos.musat
PostPosted: Mon Dec 24, 2018 6:27 am Post subject: Message segments have different encodings Reply with quote

Newbie

Joined: 18 Dec 2018
Posts: 3

Hi all,

I recently had some tests on IIB 9.0.0.5 and MQ 7.5 (07050001) on Windows Server 2008 Std R2.

The problem is when i work with large messages that require segmentation, the las segment has different encoding that the first one, and that gets me on a mq get with an warning 2244

Error.ErrorCode=2651
Error.ErrorMessage=Warning on MQGET. Propagating a message to the failure terminal. 2244
MQRC_INCONSISTENT_ENCODINGS
(2244, X'8C4') Message segments have differing encodings.


The flow is very simple . i put a blob message on a MQ in queue and without any compute in between i wired to an MQ output with segmentation allowed checked flag.

I then watched the output queue with MQ explorer. i see that there are 2 messages there but the first message has encoding 546 and ccsid 1208 and the second one has encoding 1208 and ccsid 1208.

Why does this happen ? why the second message has a different encoding than the first one ? i didn't change the input msg...i let the MQ decide how to split. Is any configuration that i am missing?

Thank you,
Merry Christams
Dragos
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
timber
PostPosted: Mon Dec 24, 2018 12:22 pm Post subject: Reply with quote

Guardian

Joined: 25 Aug 2015
Posts: 919

That certainly is rather surprising behaviour because the MQMD.Encoding field is nothing to do with code pages - it controls how an MQ application reads numbers.
Quote:
the first message has encoding 546 and ccsid 1208 and the second one has encoding 1208 and ccsid 1208.
Very strange. So strange that I wonder whether you are reading the values incorrectly. I'm not sure that 1208 is even a meaningful value for MQMD.Encoding.
Back to top
View user's profile Send private message
fjb_saper
PostPosted: Thu Dec 27, 2018 3:32 pm Post subject: Reply with quote

Grand Poobah

Joined: 18 Nov 2003
Posts: 19855
Location: LI,NY

timber wrote:
That certainly is rather surprising behaviour because the MQMD.Encoding field is nothing to do with code pages - it controls how an MQ application reads numbers.
Quote:
the first message has encoding 546 and ccsid 1208 and the second one has encoding 1208 and ccsid 1208.
Very strange. So strange that I wonder whether you are reading the values incorrectly. I'm not sure that 1208 is even a meaningful value for MQMD.Encoding.

Perhaps somebody meant to set MQMD.CCSID and set MQMD.ENCODING instead???
_________________
MQ & Broker admin
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
timber
PostPosted: Sat Dec 29, 2018 8:51 am Post subject: Reply with quote

Guardian

Joined: 25 Aug 2015
Posts: 919

I agree that's a possibility. But in this case, the 'somebody' might be IBM because the OP said:
Quote:
The flow is very simple . i put a blob message on a MQ in queue and without any compute in between i wired to an MQ output with segmentation allowed checked flag.

That's why I suggested a re-check.
Back to top
View user's profile Send private message
dragos.musat
PostPosted: Thu Jan 03, 2019 1:23 am Post subject: Reply with quote

Newbie

Joined: 18 Dec 2018
Posts: 3

i've checked again, with rfhutil and mq explorer....the first message has encoding 546 and ccsid 1208 as it should, then after segmentation is done the explained behavior is present. So ...i am reading the values correctly for sure. No one is trying to change the input mqmd headers, they are just passed thru. there is no computation done between the mq in and mq out nodes.

i will check this behavior on IBM App Connect 11.0.0.3 as the fix pack was released recently and IBM MQ 9.1 and hopefully this won't happen
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
rekarm01
PostPosted: Mon Jan 07, 2019 4:35 pm Post subject: Re: Message segments have different encodings Reply with quote

Grand Master

Joined: 25 Jun 2008
Posts: 1325

timber wrote:
I'm not sure that 1208 is even a meaningful value for MQMD.Encoding.

It is not meaningful. Ignoring the unrecognized bits, it roughly means: MQENC_FLOAT_TNS + MQENC_DECIMAL_UNDEFINED + MQENC_INTEGER_UNDEFINED

dragos.musat wrote:
i will check this behavior on IBM App Connect [Enterprise] 11.0.0.3 as the fix pack was released recently and IBM MQ 9.1 and hopefully this won't happen

Hopefully.
Back to top
View user's profile Send private message
hughson
PostPosted: Mon Jan 07, 2019 7:39 pm Post subject: Reply with quote

Guardian

Joined: 09 May 2013
Posts: 901
Location: Bay of Plenty, New Zealand

Given that the encoding is set to the same value as the CCSID (1208) it sounds very like a defect somewhere. 1208 is not a normally seen encoding value (even if you pick out the valid bits). It is just too coincidental that it has the same value as the CCSID.

Cheers,
Morag
_________________
Morag Hughson @MoragHughson
IBM MQ Technical Education Specialist
Get your IBM MQ training here!
MQGem Software
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
dragos.musat
PostPosted: Tue Jan 08, 2019 12:01 am Post subject: Reply with quote

Newbie

Joined: 18 Dec 2018
Posts: 3

I've made the same test with IBM ACE 11.0.0.2 and MQ 9.1 on a linux platform, and the results are not the same ! the defect does not reproduce on that system. Thats more to me that this is a product defect...but we managed to find a workaround untill we migrate to ACE 11.

Thanks a lot for all the help !
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Display posts from previous:
Post new topicReply to topic Page 1 of 1

MQSeries.net Forum IndexWebSphere Message Broker SupportMessage segments have different encodings
Jump to:



You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Protected by Anti-Spam ACP


Theme by Dustin Baccetti
Powered by phpBB 2001, 2002 phpBB Group

Copyright MQSeries.net. All rights reserved.