ASG
IBM
Zystems
Cressida
Icon
Netflexity
 
  MQSeries.net
Search  Search       Tech Exchange      Education      Certifications      Library      Info Center      SupportPacs      LinkedIn  Search  Search                                                                   FAQ  FAQ   Usergroups  Usergroups
 
Register  ::  Log in Log in to check your private messages
 
RSS Feed - WebSphere MQ Support RSS Feed - Message Broker Support

MQSeries.net Forum IndexGeneral IBM MQ Supportdspmq -x does not show standby instance

Post new topicReply to topic
dspmq -x does not show standby instance View previous topic :: View next topic
Author Message
mqfan
PostPosted: Fri May 30, 2014 1:07 am Post subject: dspmq -x does not show standby instance Reply with quote

Novice

Joined: 12 Feb 2007
Posts: 11

Hello All,

We are trying to configure a multi instance QM with WMQ 7.5.0.2 on Linux. Everything looks fine except that the 'dspmq -x' from the server where the Queue Manager is Running shows only the details of the ACTIVE Instance.
Quote:
[mqm@servermq11 etc]$ dspmq -x
QMNAME(DEV01) STATUS(Running)
INSTANCE(servermq11.domain.com) MODE(Active)
[mqm@servermq11 etc]$ date
Fri May 30 01:57:19 CDT 2014

But the Standby Server is displaying the result as desired.
Quote:
[mqm@servermq12 ~]$ dspmq -x
QMNAME(DEV01) STATUS(Running as standby)
INSTANCE(servermq11.domain.com) MODE(Active)
INSTANCE(servermq12.domain.com) MODE(Standby)
[mqm@servermq12 ~]$ date
Fri May 30 01:56:45 CDT 2014

Once we switch over, again the 'dspmq -x' command from the server where the QM is running shows ONLY the Active Instance but the same command shows both active and Standby Instances from the standby server.
Quote:
[mqm@servermq12 etc]$ dspmq -x
QMNAME(DEV01) STATUS(Running)
INSTANCE(servermq12.domain.com) MODE(Active)
[mqm@servermq11 etc]$ date
Fri May 30 02:21:19 CDT 2014

Standby Server displays.
Quote:
[mqm@servermq11 ~]$ dspmq -x
QMNAME(DEV01) STATUS(Running as standby)
INSTANCE(servermq12.domain.com) MODE(Active)
INSTANCE(servermq11.domain.com) MODE(Standby)
[mqm@servermq12 ~]$ date
Fri May 30 02:23:19 CDT 2014

We have started the QM with strmqm -x and the Queue Manager come up fine as active and standby modes on respective nodes. We also have performed basic checks as below:

1. The preliminary check for the filesystem with the amqmfsck with -c and w options. File locks, lock release and acquiring works good.
2. Tested switching the Queue Manager between the nodes using:
a. 'endmqm -s'
b. killing certain QM processes.
c. bringing down one of the participating server.
3. Searched in google but havent got any matching results.
4. Restarted and switched over the QMs several times.

I am not sure if anyone of you have experienced such a problem. If you need further details to dig deeper please let me know. Your guidance and suggestions to get us solve the issue are appreciated.

Thanks & Regards.
_________________
Ability is what you're capable of doing.
Motivation determines what you do.
But attitude determines how well you do it.
Back to top
View user's profile Send private message
fjb_saper
PostPosted: Fri May 30, 2014 5:26 am Post subject: Reply with quote

Grand Poobah

Joined: 18 Nov 2003
Posts: 19816
Location: LI,NY

Is the stand by server running while you issue the dspmq -x on the active server?
Or do you switch to the standby server, issue strmqm -x and then dspmq -x which will give you expected results because now both are running...
_________________
MQ & Broker admin
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
mqfan
PostPosted: Sun Jun 01, 2014 8:50 pm Post subject: Reply with quote

Novice

Joined: 12 Feb 2007
Posts: 11

Hello fjb_saper,

Yes we had both the servers up and Queue Manager running as active and standby while issuing the dspmq command.

servermq11 and servermq12 are the servers. Steps taken:

1. strmqm -x from both servermq11 and servermq12. servermq11 is active
2. dspmq -x from both servers where active server shows only active instace while the standby shows both the instances details.
3. endmqm -s from servermq11 allowing switchover and then strmqm -x from servermq11. servermq12 is active now and server11 standby.
4. Again : dspmq -x from both servers where active server shows only active instace while the standby shows both the instances details.

Hope that clarifies.
_________________
Ability is what you're capable of doing.
Motivation determines what you do.
But attitude determines how well you do it.
Back to top
View user's profile Send private message
hughson
PostPosted: Mon Jun 02, 2014 1:52 am Post subject: Reply with quote

Sentinel

Joined: 09 May 2013
Posts: 859
Location: Bay of Plenty, New Zealand

Hi there,

According to one of my colleagues who is a MIQM expert, it looks like the two systems are not properly sharing the state of the file locks. Both instances should be visible using dspmq -x on either system.

Suggest you raise a PMR to get that looked into.

Cheers
Morag
_________________
Morag Hughson @MoragHughson
IBM MQ Technical Education Specialist
Get your IBM MQ training here!
MQGem Software
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Biju
PostPosted: Mon Jun 02, 2014 9:21 pm Post subject: Reply with quote

Acolyte

Joined: 03 Oct 2005
Posts: 67

Thank you!

If file lock status are not shared properly between the servers, would a switchover/failover happen properly?

A PMR is opened. Will post updates, when I have it, here.

Cheers!
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
PeterPotkay
PostPosted: Tue Jun 03, 2014 5:45 am Post subject: Reply with quote

Jedi Council

Joined: 15 May 2001
Posts: 7476

Biju wrote:
If file lock status are not shared properly between the servers, would a switchover/failover happen properly?

Maybe yes. Maybe no.

Since the concept of Multi Instance QMs relies on file locks to determine which is the active node and if/when failover occurs, not trusting your file locks means not trusting the failover occurring when its supposed to.
_________________
Peter Potkay
Keep Calm and MQ On
Back to top
View user's profile Send private message
Biju
PostPosted: Mon Jun 16, 2014 1:26 am Post subject: Reply with quote

Acolyte

Joined: 03 Oct 2005
Posts: 67

Hello All,

Apparently, we have the shared drive mounted with NFS v3. Assumed the servers have NFS v4 and never bothered to actually check it.

Hopefully we will have the problem fixed once the servers are remounted with NFS v4.

Will update once the current issues are resolved and when we have the QMs in a working state.

Thanks!
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
smeunier
PostPosted: Thu Feb 22, 2018 11:42 am Post subject: Reply with quote

Master

Joined: 19 Aug 2002
Posts: 281

Was this ever resolved after you went to NFS4? I'm seeing the same thing. All checks run fine, but the dspmq -x command shows different on active vs standby.

I'm on MQ V8.0.0.4 on Linux
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
Display posts from previous:
Post new topicReply to topic Page 1 of 1

MQSeries.net Forum IndexGeneral IBM MQ Supportdspmq -x does not show standby instance
Jump to:



You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Protected by Anti-Spam ACP


Theme by Dustin Baccetti
Powered by phpBB 2001, 2002 phpBB Group

Copyright MQSeries.net. All rights reserved.