ASG
IBM
Zystems
Cressida
Icon
Netflexity
 
  MQSeries.net
Search  Search       Tech Exchange      Education      Certifications      Library      Info Center      SupportPacs      LinkedIn  Search  Search                                                                   FAQ  FAQ   Usergroups  Usergroups
 
Register  ::  Log in Log in to check your private messages
 
RSS Feed - WebSphere MQ Support RSS Feed - Message Broker Support

MQSeries.net Forum IndexClusteringConfigur remote q to link an alias q

Post new topicReply to topic Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Configur remote q to link an alias q View previous topic :: View next topic
Author Message
hisham.rakha
PostPosted: Fri Jan 18, 2019 6:42 am Post subject: Configur remote q to link an alias q Reply with quote

Apprentice

Joined: 13 Nov 2018
Posts: 39

Hi, I have the following scenario:
QM A, QM B and QM C are in cluster GTWYCLUSTER
QM D is not in cluster
QM C is a gateway for QM A, B, D
I defined remote q on QM C to link to an alias q on the gateway QM C with TARGERQ local q in QM A and B
The problem is that the message does not send from the remote q on QM D to the alias q on QM C and it is not landing on even any system q on both but when I tried to test the aliase q alone to put message from it to the targer q on QM A and QM B the message arrived successfully

QM D:
DEFINE QREMOTE (RQ_ESB) RNAME(AQ_OUT) RQMNAME(GWYMQSTG) XMITQ(TQ_IN) CLUSTER( ) REPLACE ;

QM C:
DEFINE QALIAS(AQ_OUT) TARGQ(LQ_OUT) CLUSTER(GTWYCLUSTER)
Back to top
View user's profile Send private message
bruce2359
PostPosted: Fri Jan 18, 2019 9:49 am Post subject: Reply with quote

Poobah

Joined: 05 Jan 2008
Posts: 8512
Location: US: west coast, almost. Otherwise, enroute.

I'm unable to successfully Quote, update, post/preview this post. All I get is an empty post. I can post elsehwere on mqseries.net. Is it just me?
_________________
There are two types of people in this world:
1) Those that can extrapolate from incomplete data
Back to top
View user's profile Send private message
hisham.rakha
PostPosted: Fri Jan 18, 2019 10:31 am Post subject: Reply with quote

Apprentice

Joined: 13 Nov 2018
Posts: 39

bruce2359 wrote:
I'm unable to successfully Quote, update, post/preview this post. All I get is an empty post. I can post elsehwere on mqseries.net. Is it just me?


Hi, I have the following scenario:
QM A, QM B and QM C are in cluster GTWYCLUSTER
QM D is not in cluster
QM C is a gateway for QM A, B, D
I defined remote q on QM C to link to an alias q on the gateway QM C with TARGERQ local q in QM A and B
The problem is that the message does not send from the remote q on QM D to the alias q on QM C and it is not landing on even any system q on both but when I tried to test the aliase q alone to put message from it to the targer q on QM A and QM B the message arrived successfully

QM D:
DEFINE QREMOTE (RQ_ESB) RNAME(AQ_OUT) RQMNAME(GWYMQSTG) XMITQ(TQ_IN) CLUSTER( ) REPLACE ;

QM C:
DEFINE QALIAS(AQ_OUT) TARGQ(LQ_OUT) CLUSTER(GTWYCLUSTER)
Back to top
View user's profile Send private message
Vitor
PostPosted: Fri Jan 18, 2019 10:38 am Post subject: Reply with quote

Grand High Poobah

Joined: 11 Nov 2005
Posts: 25841
Location: Texas, USA

bruce2359 wrote:
I'm unable to successfully Quote, update, post/preview this post. All I get is an empty post. I can post elsehwere on mqseries.net. Is it just me?


It's not just you.
_________________
Honesty is the best policy.
Insanity is the best defence.
Back to top
View user's profile Send private message
Vitor
PostPosted: Fri Jan 18, 2019 10:43 am Post subject: Reply with quote

Grand High Poobah

Joined: 11 Nov 2005
Posts: 25841
Location: Texas, USA

hisham.rakha wrote:
The problem is that the message does not send from the remote q on QM D to the alias q on QM C and it is not landing on even any system q


The problem is that you're missing a bunch of configuration and the message will be on the dead letter queue.

Also you need to check your browser settings; your post has some weirdness included.
_________________
Honesty is the best policy.
Insanity is the best defence.
Back to top
View user's profile Send private message
hisham.rakha
PostPosted: Fri Jan 18, 2019 11:37 am Post subject: Reply with quote

Apprentice

Joined: 13 Nov 2018
Posts: 39

Vitor wrote:
hisham.rakha wrote:
The problem is that the message does not send from the remote q on QM D to the alias q on QM C and it is not landing on even any system q


The problem is that you're missing a bunch of configuration and the message will be on the dead letter queue.

Also you need to check your browser settings; your post has some weirdness included.


So how to resolve the problem?
Back to top
View user's profile Send private message
Vitor
PostPosted: Fri Jan 18, 2019 12:01 pm Post subject: Reply with quote

Grand High Poobah

Joined: 11 Nov 2005
Posts: 25841
Location: Texas, USA

hisham.rakha wrote:
So how to resolve the problem?


Vitor wrote:
The problem is that you're missing a bunch of configuration


Unless you have more in your topolgy than you've posted.
_________________
Honesty is the best policy.
Insanity is the best defence.
Back to top
View user's profile Send private message
hisham.rakha
PostPosted: Fri Jan 18, 2019 12:33 pm Post subject: Reply with quote

Apprentice

Joined: 13 Nov 2018
Posts: 39

Vitor wrote:
hisham.rakha wrote:
So how to resolve the problem?


Vitor wrote:
The problem is that you're missing a bunch of configuration


Unless you have more in your topolgy than you've posted.

The topology asmentioned above no more
Back to top
View user's profile Send private message
bruce2359
PostPosted: Fri Jan 18, 2019 1:05 pm Post subject: Reply with quote

Poobah

Joined: 05 Jan 2008
Posts: 8512
Location: US: west coast, almost. Otherwise, enroute.

hisham.rakha wrote: "I defined remote q on QM C to link to an alias q on the gateway QM C with TARGERQ local q in QM A and B"

Please post this definition. Please post all of the definitions for each qmgr in the cluster, and the qmgr not in the cluster.

hisham.rakha wrote: "The problem is that the message does not send from the remote q on QM D to the alias q on QM C and it is not landing on even any system q on both ..."
Telling us where they did not go doesn't help much. Where did the messages go? Did you look in the Dead-Leter-Queues on each qmgr? Were any of the messages in the DLQs? If so, what does the Dead-Letter-Header reason code tell you?

How did you test? Did you use amqsput supplied utility? Post the command you issued, AND the complete responses from the command.
_________________
There are two types of people in this world:
1) Those that can extrapolate from incomplete data
Back to top
View user's profile Send private message
hughson
PostPosted: Fri Jan 18, 2019 1:47 pm Post subject: Reply with quote

Grand Master

Joined: 09 May 2013
Posts: 1274
Location: Bay of Plenty, New Zealand

bruce2359 wrote:
I'm unable to successfully Quote, update, post/preview this post. All I get is an empty post. I can post elsehwere on mqseries.net. Is it just me?
It'll be because of the quote characters being weird in one of the commands, edit those and you'll be fine.
_________________
Morag Hughson @MoragHughson
IBM MQ Technical Education Specialist
Get your IBM MQ training here!
MQGem Software
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
hughson
PostPosted: Fri Jan 18, 2019 1:52 pm Post subject: Re: Configur remote q to link an alias q Reply with quote

Grand Master

Joined: 09 May 2013
Posts: 1274
Location: Bay of Plenty, New Zealand

hisham.rakha wrote:
Hi, I have the following scenario:
QM A, QM B and QM C are in cluster 'GTWYCLUSTER'
QM D is not in cluster
QM C is a gateway for QM A, B, D
I defined remote q on QM C to link to an alias q on the gateway QM C with TARGERQ local q in QM A and B
The problem is that the message does not send from the remote q on QM D to the alias q on QM C and it is not landing on even any system q on both but when I tried to test the aliase q alone to put message from it to the targer q on QM A and QM B the message arrived successfully

QM D:
DEFINE QREMOTE (RQ_ESB) RNAME(AQ_OUT) RQMNAME(GWYMQSTG) XMITQ(TQ_IN) CLUSTER(' ') REPLACE ;

QM C:
DEFINE QALIAS(AQ_OUT) TARGQ(LQ_OUT) CLUSTER(GTWYCLUSTER)


I suspect you have not been able to resolve the RQMNAME(GWYMQSTG). Do you have a definition that resolves this? I expect a QREMOTE with a blank RQMNAME on QMD perhaps?

Cheers,
Morag
_________________
Morag Hughson @MoragHughson
IBM MQ Technical Education Specialist
Get your IBM MQ training here!
MQGem Software
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
hisham.rakha
PostPosted: Sat Jan 19, 2019 3:42 am Post subject: Re: Configur remote q to link an alias q Reply with quote

Apprentice

Joined: 13 Nov 2018
Posts: 39

I suspect you have not been able to resolve the RQMNAME(GWYMQSTG). Do you have a definition that resolves this? I expect a QREMOTE with a blank RQMNAME on QMD perhaps?

Cheers,
Morag[/quote]

Yes I do not have another remote q on QM D has RQMNAME(GEYMQSTG) but I have remote q defined on QM D pointing to queue manager alias defined on QM C and sending msgs well as the following:

QM D: DEFINE QREMOTE(RQ_T24) RNAME(LQ_ESB_OUT) RQMNAME(RQ_TO_ESB) XMITQ(TQ_IN) CLUSTER( ) REPLACE ;
QM C: DEFINE QREMOTE(RQ_TO_ESB) RNAME( ) RQMNAME(ESBQMDC1) XMITQ(TQ_GTWY_IN) CLUSTER(GTWYCLUSTER) REPLACE ;
Back to top
View user's profile Send private message
hisham.rakha
PostPosted: Sat Jan 19, 2019 8:07 am Post subject: Re: Configur remote q to link an alias q Reply with quote

Apprentice

Joined: 13 Nov 2018
Posts: 39

hughson wrote:
hisham.rakha wrote:
Hi, I have the following scenario:
QM A, QM B and QM C are in cluster 'GTWYCLUSTER'
QM D is not in cluster
QM C is a gateway for QM A, B, D
I defined remote q on QM C to link to an alias q on the gateway QM C with TARGERQ local q in QM A and B
The problem is that the message does not send from the remote q on QM D to the alias q on QM C and it is not landing on even any system q on both but when I tried to test the aliase q alone to put message from it to the targer q on QM A and QM B the message arrived successfully

QM D:
DEFINE QREMOTE (RQ_ESB) RNAME(AQ_OUT) RQMNAME(GWYMQSTG) XMITQ(TQ_IN) CLUSTER(' ') REPLACE ;


QM C:
DEFINE QALIAS(AQ_OUT) TARGQ(LQ_OUT) CLUSTER(GTWYCLUSTER)


I suspect you have not been able to resolve the RQMNAME(GWYMQSTG). Do you have a definition that resolves this? I expect a QREMOTE with a blank RQMNAME on QMD perhaps?

Cheers,
Morag

What do you mean by Im unable to resolve RQMNAME(GWYMQSTG)?? Can you address me to validate this?
Back to top
View user's profile Send private message
bruce2359
PostPosted: Sat Jan 19, 2019 8:31 am Post subject: Reply with quote

Poobah

Joined: 05 Jan 2008
Posts: 8512
Location: US: west coast, almost. Otherwise, enroute.

You seem unwilling to answer questions you have been asked.

Exactly how did you test? What application did you use? For each MQ call the app issues, the application is returned CompletionCode and ReasonCode. What ReasonCode did you receive when you executed the app?
_________________
There are two types of people in this world:
1) Those that can extrapolate from incomplete data
Back to top
View user's profile Send private message
hisham.rakha
PostPosted: Sat Jan 19, 2019 8:49 am Post subject: Reply with quote

Apprentice

Joined: 13 Nov 2018
Posts: 39

bruce2359 wrote:
You seem unwilling to answer questions you have been asked.

Exactly how did you test? What application did you use? For each MQ call the app issues, the application is returned CompletionCode and ReasonCode. What ReasonCode did you receive when you executed the app?


Im using MQ Explorere to put test msg from QM D via Remote q RQ_ESB trying to send the msg to alias q defined on QM C to eventually locate the msg into the target q defined in the alias q LQ_OUT into QM A and QM B basedon the replytoqueue and replytoqueuemanager

I deeply serched on the test msg and did not find it on the DLQ orany system q ever
P.S: the target q LQ_OUT defined only on QM A and B
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:
Post new topicReply to topic Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next Page 1 of 6

MQSeries.net Forum IndexClusteringConfigur remote q to link an alias q
Jump to:



You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Protected by Anti-Spam ACP


Theme by Dustin Baccetti
Powered by phpBB 2001, 2002 phpBB Group

Copyright MQSeries.net. All rights reserved.