ASG
IBM
Zystems
Cressida
Icon
Netflexity
 
  MQSeries.net
Search  Search       Tech Exchange      Education      Certifications      Library      Info Center      SupportPacs      LinkedIn  Search  Search                                                                   FAQ  FAQ   Usergroups  Usergroups
 
Register  ::  Log in Log in to check your private messages
 
RSS Feed - WebSphere MQ Support RSS Feed - Message Broker Support

MQSeries.net Forum IndexIBM MQ Installation/Configuration SupportRDQM Hearbeat timeout

Post new topicReply to topic
RDQM Hearbeat timeout View previous topic :: View next topic
Author Message
mrk.for.dev
PostPosted: Thu Mar 18, 2021 2:53 am Post subject: RDQM Hearbeat timeout Reply with quote

Novice

Joined: 11 Jan 2021
Posts: 10

Hello,

Is there any way to increase the heartbeat timeout of RDQM?
Ex. Even if the server is out, detect this after 15 secondes
Back to top
View user's profile Send private message
exerk
PostPosted: Thu Mar 18, 2021 3:13 am Post subject: Reply with quote

Jedi Council

Joined: 02 Nov 2006
Posts: 6224

What is the technical/business reason for wanting to increase it?
_________________
It's puzzling, I don't think I've ever seen anything quite like this before...and it's hard to soar like an eagle when you're surrounded by turkeys.

Back to top
View user's profile Send private message
mrk.for.dev
PostPosted: Thu Mar 18, 2021 6:00 am Post subject: Reply with quote

Novice

Joined: 11 Jan 2021
Posts: 10

mini network cut
Back to top
View user's profile Send private message
exerk
PostPosted: Thu Mar 18, 2021 6:18 am Post subject: Reply with quote

Jedi Council

Joined: 02 Nov 2006
Posts: 6224

mrk.for.dev wrote:
mini network cut

I assume from that you mean that part of the network between one or more of the nodes will be temporarily affected, for no more than 15 seconds?
_________________
It's puzzling, I don't think I've ever seen anything quite like this before...and it's hard to soar like an eagle when you're surrounded by turkeys.

Back to top
View user's profile Send private message
mrk.for.dev
PostPosted: Thu Mar 18, 2021 7:47 am Post subject: Reply with quote

Novice

Joined: 11 Jan 2021
Posts: 10

sometimes the network on the primary server is lost for a few seconds (~3s), during this time the QMs switch to a secondary server. The goal is to increase this timeout to 10 seconds for example, and keep QMs on the primary server even if it is not reachable for less then 10s.
Back to top
View user's profile Send private message
bruce2359
PostPosted: Thu Mar 18, 2021 7:50 am Post subject: Reply with quote

Poobah

Joined: 05 Jan 2008
Posts: 8887
Location: US: west coast, almost. Otherwise, enroute.

Why the brief network outages? What do your network gurus say about this?
_________________
Five out of four people have trouble with fractions. - Steven Wright.
Back to top
View user's profile Send private message
exerk
PostPosted: Thu Mar 18, 2021 8:13 am Post subject: Reply with quote

Jedi Council

Joined: 02 Nov 2006
Posts: 6224



What he said; fix the network issue rather than mitigate it.
_________________
It's puzzling, I don't think I've ever seen anything quite like this before...and it's hard to soar like an eagle when you're surrounded by turkeys.

Back to top
View user's profile Send private message
mrk.for.dev
PostPosted: Thu Mar 18, 2021 8:35 am Post subject: Reply with quote

Novice

Joined: 11 Jan 2021
Posts: 10

Nothing special. Difficult to identify the reason.
Back to top
View user's profile Send private message
bruce2359
PostPosted: Thu Mar 18, 2021 9:31 am Post subject: Reply with quote

Poobah

Joined: 05 Jan 2008
Posts: 8887
Location: US: west coast, almost. Otherwise, enroute.

mrk.for.dev wrote:
Nothing special. Difficult to identify the reason.

Huh? Network failures are nothing special and difficult to identify? You need a new network team.
_________________
Five out of four people have trouble with fractions. - Steven Wright.
Back to top
View user's profile Send private message
mrk.for.dev
PostPosted: Fri Mar 19, 2021 2:20 am Post subject: Reply with quote

Novice

Joined: 11 Jan 2021
Posts: 10

So there is no way to increase the RDQM timeout?
Back to top
View user's profile Send private message
exerk
PostPosted: Fri Mar 19, 2021 2:30 am Post subject: Reply with quote

Jedi Council

Joined: 02 Nov 2006
Posts: 6224

mrk.for.dev wrote:
So there is no way to increase the RDQM timeout?

Possibly, but it's not something I have researched. Irrespective of that, try not to use MQ to mitigate problems in other areas, have those areas fix their issues.
_________________
It's puzzling, I don't think I've ever seen anything quite like this before...and it's hard to soar like an eagle when you're surrounded by turkeys.

Back to top
View user's profile Send private message
bruce2359
PostPosted: Fri Mar 19, 2021 5:17 am Post subject: Reply with quote

Poobah

Joined: 05 Jan 2008
Posts: 8887
Location: US: west coast, almost. Otherwise, enroute.

I googled 'rdqm timeout' and the first hit https://www.ibm.com/support/knowledgecenter/en/SSFKSJ_9.0.0/com.ibm.mq.tro.doc/q133450_.htm

I searched ths document for 'timeout' and the first hit was 'Corosync timeout'.

I did a google search for 'Corosync timeout' and found the token needed to set that value.
_________________
Five out of four people have trouble with fractions. - Steven Wright.
Back to top
View user's profile Send private message
mrk.for.dev
PostPosted: Fri Mar 19, 2021 5:45 am Post subject: Reply with quote

Novice

Joined: 11 Jan 2021
Posts: 10

That's exactly what I did. I changed the token in totem in /etc/corosync/corosync.conf but I have the impression that it is not taken into account. I set it to 10000=10 seconds. When the primary server is disconnected, the secondary server becomes primary in only 2 seconds.
Back to top
View user's profile Send private message
bruce2359
PostPosted: Fri Mar 19, 2021 7:19 am Post subject: Reply with quote

Poobah

Joined: 05 Jan 2008
Posts: 8887
Location: US: west coast, almost. Otherwise, enroute.

Spend more time reading up on corosync configuration generally, and timeout values specifically.

RDQM is not my specialty. But as I read it, the timeout token is like MQs heartbeat interval, and not a delay feature. Someone should be along shortly.
_________________
Five out of four people have trouble with fractions. - Steven Wright.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:
Post new topicReply to topic Page 1 of 1

MQSeries.net Forum IndexIBM MQ Installation/Configuration SupportRDQM Hearbeat timeout
Jump to:



You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Protected by Anti-Spam ACP


Theme by Dustin Baccetti
Powered by phpBB 2001, 2002 phpBB Group

Copyright MQSeries.net. All rights reserved.