ASG
IBM
Zystems
Cressida
Icon
Netflexity
 
  MQSeries.net
Search  Search       Tech Exchange      Education      Certifications      Library      Info Center      SupportPacs      LinkedIn  Search  Search                                                                   FAQ  FAQ   Usergroups  Usergroups
 
Register  ::  Log in Log in to check your private messages
 
RSS Feed - WebSphere MQ Support RSS Feed - Message Broker Support

MQSeries.net Forum IndexGeneral IBM MQ SupportDR queue manager with different hostname

Post new topicReply to topic
DR queue manager with different hostname View previous topic :: View next topic
Author Message
lamtbs
PostPosted: Mon Jun 17, 2019 11:28 pm Post subject: DR queue manager with different hostname Reply with quote

Acolyte

Joined: 07 Nov 2005
Posts: 55
Location: Hong Kong

Dear all,

customer planning for MQ disaster recovery, their servers on primary site and DR site have different hostnames and ips.

Assume I have pprc the data and log file over to the DR site, is the DR QM server required to have the same hostname? If not, how do we handle channel definition which is probably pointing to the production hostname?

Thanks!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail MSN Messenger
exerk
PostPosted: Mon Jun 17, 2019 11:50 pm Post subject: Reply with quote

Jedi Council

Joined: 02 Nov 2006
Posts: 6086

Putting CONNAME in the search bar on the Knowledge Centre returned this:

...Specify CONNAME as a comma-separated list of names of machines for the stated TRPTYPE. Typically only one machine name is required. You can provide multiple machine names to configure multiple connections with the same properties. The connections are usually tried in the order they are specified in the connection list until a connection is successfully established...

I'm assuming that your DR site will either be unavailable for connection (in normal circumstances), or the DR queue manager(s) will be shut down.
_________________
It's puzzling, I don't think I've ever seen anything quite like this before...and it's hard to soar like an eagle when you're surrounded by turkeys.

Back to top
View user's profile Send private message
bruce2359
PostPosted: Tue Jun 18, 2019 3:59 am Post subject: Re: DR queue manager with different hostname Reply with quote

Poobah

Joined: 05 Jan 2008
Posts: 8459
Location: US: west coast, almost. Otherwise, enroute.

lamtbs wrote:
"Assume I have pprc ..."

pprc?
_________________
There are two types of people in this world:
1) Those that can extrapolate from incomplete data
Back to top
View user's profile Send private message
gbaddeley
PostPosted: Tue Jun 18, 2019 4:02 pm Post subject: Re: DR queue manager with different hostname Reply with quote

Padawan

Joined: 25 Mar 2003
Posts: 1995
Location: Melbourne, Australia

lamtbs wrote:
...is the DR QM server required to have the same hostname? If not, how do we handle channel definition which is probably pointing to the production hostname?
Thanks!

A qmgr can be moved to a different host name. However, channels defined on remote qmgrs and MQ clients will need to be able to connect to the new host name. This is one case where DNS aliases come in handy.
There are considerations for MQ Clusters, as if you recreate a qmgr (rather than move the MQ directories), it will have a different QMID.
You may also have to consider firewall rules.
_________________
Glenn
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:
Post new topicReply to topic Page 1 of 1

MQSeries.net Forum IndexGeneral IBM MQ SupportDR queue manager with different hostname
Jump to:



You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Protected by Anti-Spam ACP


Theme by Dustin Baccetti
Powered by phpBB 2001, 2002 phpBB Group

Copyright MQSeries.net. All rights reserved.