ASG
IBM
Zystems
Cressida
Icon
Netflexity
 
  MQSeries.net
Search  Search       Tech Exchange      Education      Certifications      Library      Info Center      SupportPacs      LinkedIn  Search  Search                                                                   FAQ  FAQ   Usergroups  Usergroups
 
Register  ::  Log in Log in to check your private messages
 
RSS Feed - WebSphere MQ Support RSS Feed - Message Broker Support

MQSeries.net Forum IndexClusteringMQ Series CLUSTER QUERY

Post new topicReply to topic
MQ Series CLUSTER QUERY View previous topic :: View next topic
Author Message
ANJUMK
PostPosted: Mon Oct 20, 2014 11:23 pm Post subject: MQ Series CLUSTER QUERY Reply with quote

Newbie

Joined: 20 Oct 2014
Posts: 4

HI ALL.

I am trying to use MQ Sereis CLUSTER architecture for my current project.

Current System
=========
MQ Manager Q1 at window server, with alll Queues,channel etc.

MQ Manager Q2 at iSeries server, with alll Queues,channel etc.

Requirnment.
========
Change Current Ssytem to MQ Sereis CLUSTER architecture

Concept.
=====
I understood the concept of cluster & benefits.


ARCHITECTURE
==========
I have seen lots of manuals, all is giving example for same server.

So if i want to change the current System to Clustering.
Question in my mind?

.Where to define the cluster , Qmanagers in Window or iseries etc.

I request here to everybody, please answer me the definations for each server.


THANKS IN ADVANCE.
Back to top
View user's profile Send private message
exerk
PostPosted: Tue Oct 21, 2014 12:12 am Post subject: Re: MQ Series CLUSTER QUERY Reply with quote

Jedi Council

Joined: 02 Nov 2006
Posts: 6086

ANJUMK wrote:
I am trying to use MQ Sereis CLUSTER architecture for my current project.

What are the project requirements, e.g. High-Availability, shared work-load etc.?

ANJUMK wrote:
Current System
=========
MQ Manager Q1 at window server, with alll Queues,channel etc.

MQ Manager Q2 at iSeries server, with alll Queues,channel etc.

Requirnment.
========
Change Current Ssytem to MQ Sereis CLUSTER architecture

Not much of a cluster with just two queue managers, so any others in the mix?

ANJUMK wrote:
Concept.
=====
I understood the concept of cluster & benefits.

Are you sure? (see below)

ANJUMK wrote:
ARCHITECTURE
==========
I have seen lots of manuals, all is giving example for same server.

Because it's easier to practice the use of clusters when you do everything on one box.

ANJUMK wrote:
So if i want to change the current System to Clustering.
Question in my mind?

.Where to define the cluster , Qmanagers in Window or iseries etc.

You don't define a cluster as such, you define cluster attributes in each queue manager, and each queue manager becomes a member of a logical entity that is referred to as a 'queue manager cluster'. Where queue managers, which are cluster members, are platformed is generally irrelevant - they're where they need to be.

ANJUMK wrote:
I request here to everybody, please answer me the definations for each server.

They're all in the Knowledge Centre, just substitute your required values for CONNAMEs etc.
_________________
It's puzzling, I don't think I've ever seen anything quite like this before...and it's hard to soar like an eagle when you're surrounded by turkeys.

Back to top
View user's profile Send private message
ANJUMK
PostPosted: Tue Oct 21, 2014 1:20 am Post subject: Reply with quote

Newbie

Joined: 20 Oct 2014
Posts: 4

hi,

Thanks for reply in details.

1.What are the project requirements, e.g. High-Availability, shared work-load etc.?

Ans : its both,
actually its Image Cheque clearing system , and we have 3 modules, so i am planning to use sperate Queue for each, hence i defined seprate remote q, channles , tmq.
But problem i am facing when starting channel, i can start one channel at time, if i try to start 2nd channel its givng error.

2.Not much of a cluster with just two queue managers, so any others in the mix?
Ans: you are correct its not a complexed system, but i said above, i want to avoid channel issue, hence can directly put the message to nNumber of Queues.

3.Are you sure? (see below)
Ans:I am not able to apply the concept of clustering.

4.Because it's easier to practice the use of clusters when you do everything on one box.

Ans: you are correct,.

5.You don't define a cluster as such, you define cluster attributes in each queue manager, and each queue manager becomes a member of a logical entity that is referred to as a 'queue manager cluster'. Where queue managers, which are cluster members, are platformed is generally irrelevant - they're where they need to be
Ans : So can you advice some solution for my issue of channel, so i can skip the cluster

Regards
AK
Back to top
View user's profile Send private message
smdavies99
PostPosted: Tue Oct 21, 2014 1:48 am Post subject: Reply with quote

Jedi Council

Joined: 10 Feb 2003
Posts: 6077
Location: Somewhere over the Rainbow this side of Never-never land.

May I humbly suggest that you really should employ someone who knows what they are doing when it comes to MQ Clusters. You have to make a very resilient and available system and it seems fairly obvious that you need some help that is beyond the remit of this forum.
Get one to help you build your system and learn from their experience.
_________________
WMQ User since 1999
MQSI/WBI/WMB/'Thingy' User since 2002
Linux user since 1995

Every time you reinvent the wheel the more square it gets (anon). If in doubt think and investigate before you ask silly questions.
Back to top
View user's profile Send private message
Vitor
PostPosted: Tue Oct 21, 2014 5:13 am Post subject: Reply with quote

Grand High Poobah

Joined: 11 Nov 2005
Posts: 25810
Location: Ohio, USA

ANJUMK wrote:
we have 3 modules, so i am planning to use sperate Queue for each, hence i defined seprate remote q, channles , tmq.
But problem i am facing when starting channel, i can start one channel at time, if i try to start 2nd channel its givng error.


If you're trying to use multiple channels and xmitqs in a normal distributed set up, then there's a problem with your understanding. If you're trying to do this in a clustered set up there's a major problem with your understanding.

ANJUMK wrote:
i said above,i want to avoid channel issue, hence can directly put the message to nNumber of Queues.


As I said above, if you have the channel issue you describe you're doing it wrong.

ANJUMK wrote:
I am not able to apply the concept of clustering.


Well there's the truth, and I really don't think you have the understanding you think you have of this subject.

ANJUMK wrote:
So can you advice some solution for my issue of channel, so i can skip the cluster


Set up your distributed environment correctly. Review your proposed architecture and ensure you have it right. Hint: you only need 1 channel in each direction between 2 queue managers, and maybe not in both directions.
_________________
Honesty is the best policy.
Insanity is the best defence.
Back to top
View user's profile Send private message
mqjeff
PostPosted: Tue Oct 21, 2014 5:13 am Post subject: Reply with quote

Grand Master

Joined: 25 Jun 2008
Posts: 17447

Maybe one of you lovely forum mods could move this thread somewhere appropriate?
Back to top
View user's profile Send private message
bruce2359
PostPosted: Tue Oct 21, 2014 5:17 am Post subject: Reply with quote

Poobah

Joined: 05 Jan 2008
Posts: 8460
Location: US: west coast, almost. Otherwise, enroute.

Moved to Cluster forum. Lovely?
_________________
There are two types of people in this world:
1) Those that can extrapolate from incomplete data
Back to top
View user's profile Send private message
Vitor
PostPosted: Tue Oct 21, 2014 5:28 am Post subject: Reply with quote

Grand High Poobah

Joined: 11 Nov 2005
Posts: 25810
Location: Ohio, USA

bruce2359 wrote:
Moved to Cluster forum. Lovely?


We're just good friends.....
_________________
Honesty is the best policy.
Insanity is the best defence.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:
Post new topicReply to topic Page 1 of 1

MQSeries.net Forum IndexClusteringMQ Series CLUSTER QUERY
Jump to:



You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Protected by Anti-Spam ACP


Theme by Dustin Baccetti
Powered by phpBB 2001, 2002 phpBB Group

Copyright MQSeries.net. All rights reserved.