ASG
IBM
Zystems
Cressida
Icon
Netflexity
 
  MQSeries.net
Search  Search       Tech Exchange      Education      Certifications      Library      Info Center      SupportPacs      LinkedIn  Search  Search                                                                   FAQ  FAQ   Usergroups  Usergroups
 
Register  ::  Log in Log in to check your private messages
 
RSS Feed - WebSphere MQ Support RSS Feed - Message Broker Support

MQSeries.net Forum IndexIBM MQ API Supportauto-reconnection doesn't work with QM on AIX

Post new topicReply to topic
auto-reconnection doesn't work with QM on AIX View previous topic :: View next topic
Author Message
remyp314
PostPosted: Wed Jun 14, 2017 12:16 am Post subject: auto-reconnection doesn't work with QM on AIX Reply with quote

Newbie

Joined: 13 Jun 2017
Posts: 2

Dear All,

I'm developping a MQ client using the .NET classes. Currently, I have issues the auto-reconnect feature of MQ.

My environments are an active-stanby on AIX and another on Windows. I use 8.0.0.6 MQ version on both environments.

When I run the IBM Sample SimpleClientAutoReconnectPut with a QM on Windows, the sample runs as expected, the put wait until the standby QM is up.

But when the QM is on AIX, the put raises an exception 2009. On AIX, the failover is done using the command endmqm -is %QM%

What could be the issue on AIX? How to investiguate it? is there some specific configuration on AIX box to enable auto reconnect?

How reconnection works in detail? are there some signals between the QM and the client to initiate the reconnection that could be lost in my case?
Thanks for your help.
BR
Remy
Back to top
View user's profile Send private message
fjb_saper
PostPosted: Wed Jun 14, 2017 4:39 am Post subject: Re: auto-reconnection doesn't work with QM on AIX Reply with quote

Grand Poobah

Joined: 18 Nov 2003
Posts: 19418
Location: LI,NY

remyp314 wrote:
Dear All,

I'm developping a MQ client using the .NET classes. Currently, I have issues the auto-reconnect feature of MQ.

My environments are an active-stanby on AIX and another on Windows. I use 8.0.0.6 MQ version on both environments.

When I run the IBM Sample SimpleClientAutoReconnectPut with a QM on Windows, the sample runs as expected, the put wait until the standby QM is up.

But when the QM is on AIX, the put raises an exception 2009. On AIX, the failover is done using the command endmqm -is %QM%

What could be the issue on AIX? How to investiguate it? is there some specific configuration on AIX box to enable auto reconnect?

How reconnection works in detail? are there some signals between the QM and the client to initiate the reconnection that could be lost in my case?
Thanks for your help.
BR
Remy

Hi Remy,
I believe you need to run the stop qmgr with options isr:
Code:
endmqm -isr ${QM}

If memory serves well the r option is to prompt a reconnect from reconnectable clients. (immediate, switch, reconnect)

Have fun
_________________
MQ & Broker admin
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
remyp314
PostPosted: Wed Jun 14, 2017 5:16 am Post subject: Reply with quote

Newbie

Joined: 13 Jun 2017
Posts: 2

Hi,

I tried your suggestion, and I got the same result exception 2009.

Normaly from the doc, -s should also signal to clients to handle reconnection,

Thanks for help

BR

Remy
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:
Post new topicReply to topic Page 1 of 1

MQSeries.net Forum IndexIBM MQ API Supportauto-reconnection doesn't work with QM on AIX
Jump to:



You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Protected by Anti-Spam ACP


Theme by Dustin Baccetti
Powered by phpBB 2001, 2002 phpBB Group

Copyright MQSeries.net. All rights reserved.