ASG
IBM
Zystems
Cressida
Icon
Netflexity
 
  MQSeries.net
Search  Search       Tech Exchange      Education      Certifications      Library      Info Center      SupportPacs      LinkedIn  Search  Search                                                                   FAQ  FAQ   Usergroups  Usergroups
 
Register  ::  Log in Log in to check your private messages
 
RSS Feed - WebSphere MQ Support RSS Feed - Message Broker Support

MQSeries.net Forum Index » Clustering » unkown alias base queue error

Post new topic  Reply to topic Goto page Previous  1, 2, 3  Next
 unkown alias base queue error « View previous topic :: View next topic » 
Author Message
Vitor
PostPosted: Wed Dec 21, 2011 12:10 pm    Post subject: Reply with quote

Grand High Poobah

Joined: 11 Nov 2005
Posts: 26093
Location: Texas, USA

bruce2359 wrote:
You are making this more complicated than it needs to be.


But amusing to outside observers.

bruce2359 wrote:
Please, oh please, get some training on WMQ.


Why? As long as the fish keep flowing...
_________________
Honesty is the best policy.
Insanity is the best defence.
Back to top
View user's profile Send private message
bruce2359
PostPosted: Wed Dec 21, 2011 12:15 pm    Post subject: Reply with quote

Poobah

Joined: 05 Jan 2008
Posts: 9394
Location: US: west coast, almost. Otherwise, enroute.

No more fish for you!
_________________
I like deadlines. I like to wave as they pass by.
ב''ה
Lex Orandi, Lex Credendi, Lex Vivendi. As we Worship, So we Believe, So we Live.
Back to top
View user's profile Send private message
mqjava
PostPosted: Wed Dec 21, 2011 12:21 pm    Post subject: Reply with quote

Voyager

Joined: 25 May 2009
Posts: 80
Location: New Jersey

bruce2359 wrote:

If the queue is defined like this: DEF QL(MYQUEUE) CLUSTER(MYCLUSTER); then all you need to do is amqsput(c) MYQUEUE queuemangername


This already works, i wanted to put the messages to cluster queue by opening remote queue.

Thanks.
Back to top
View user's profile Send private message
exerk
PostPosted: Wed Dec 21, 2011 1:03 pm    Post subject: Reply with quote

Jedi Council

Joined: 02 Nov 2006
Posts: 6339

mqjava wrote:
bruce2359 wrote:

If the queue is defined like this: DEF QL(MYQUEUE) CLUSTER(MYCLUSTER); then all you need to do is amqsput(c) MYQUEUE queuemangername


This already works, i wanted to put the messages to cluster queue by opening remote queue.

Thanks.

Why? Using a 'local' QALIAS that resolves to a clustered QREMOTE or QLOCAL I can understand, but are you seriously wanting to open a QREMOTE on another queue manager to put a message to a cluster queue?
_________________
It's puzzling, I don't think I've ever seen anything quite like this before...and it's hard to soar like an eagle when you're surrounded by turkeys.
Back to top
View user's profile Send private message
mqjeff
PostPosted: Wed Dec 21, 2011 1:10 pm    Post subject: Reply with quote

Grand Master

Joined: 25 Jun 2008
Posts: 17447

Code:
def qremote('my.q.name') rqname('my.cluster.q.name') rqmname('') xmitq('')
Back to top
View user's profile Send private message
bruce2359
PostPosted: Wed Dec 21, 2011 1:54 pm    Post subject: Reply with quote

Poobah

Joined: 05 Jan 2008
Posts: 9394
Location: US: west coast, almost. Otherwise, enroute.

mqjava wrote:
bruce2359 wrote:

If the queue is defined like this: DEF QL(MYQUEUE) CLUSTER(MYCLUSTER); then all you need to do is amqsput(c) MYQUEUE queuemangername


This already works, i wanted to put the messages to cluster queue by opening remote queue.

Thanks.

I echo my colleague: Why?

Is your intent to put a message to a non-cluster queue down the network, but have it travel through the system cluster transmission queue?
_________________
I like deadlines. I like to wave as they pass by.
ב''ה
Lex Orandi, Lex Credendi, Lex Vivendi. As we Worship, So we Believe, So we Live.
Back to top
View user's profile Send private message
bruce2359
PostPosted: Wed Dec 21, 2011 1:56 pm    Post subject: Reply with quote

Poobah

Joined: 05 Jan 2008
Posts: 9394
Location: US: west coast, almost. Otherwise, enroute.

Moved to Clusters forum. Why not.
_________________
I like deadlines. I like to wave as they pass by.
ב''ה
Lex Orandi, Lex Credendi, Lex Vivendi. As we Worship, So we Believe, So we Live.
Back to top
View user's profile Send private message
queuemanager
PostPosted: Sun Jan 15, 2012 6:58 pm    Post subject: Reply with quote

Apprentice

Joined: 28 Nov 2006
Posts: 43
Location: Bangalore

Quote:
A quick read of the WMQ MQSC manual will tell you that the TARGET of a QAlias definition can be a QLocal or a QRemote definition. The TARGET of a QAlias cannot be another QAlias definition.


I disagree, You can point a QAlias to another QALIAS provided it is a clustered QALIAS i.e.

QALIAS(non clustered) --> QALIAS(Clustered) --> LOCAL QUEUE(cluster/Non Clustered).

I this case the reason for unknown base queue could be because of the values in DEFBIND field of Clustered QALIAS.

Just refer the WMQ cluster manual for values of DEFBIND and you should be good to go.

Cheerz!!!!
Back to top
View user's profile Send private message
bruce2359
PostPosted: Sun Jan 15, 2012 8:17 pm    Post subject: Reply with quote

Poobah

Joined: 05 Jan 2008
Posts: 9394
Location: US: west coast, almost. Otherwise, enroute.

From the MQSC manual:

Quote:
DEFINE QALIAS
Use DEFINE QALIAS to define a new alias queue, and set its parameters.
Note: An alias queue provides a level of indirection to another queue or a topic object. If the alias refers to a queue, it must be another local or remote queue, defined at this queue manager. It cannot be another alias queue. If the alias refers to a topic, it must be a topic object defined at this queue manager.


Yes, you can successfully DEFINE a QAlias --> QAlias --> QAlias --> QLocal, if you want.

But, MQOPEN will fail - as your QA --> QA definitions violate the above rule. WMQ won't discover your definition errors until definitions are used.
_________________
I like deadlines. I like to wave as they pass by.
ב''ה
Lex Orandi, Lex Credendi, Lex Vivendi. As we Worship, So we Believe, So we Live.
Back to top
View user's profile Send private message
queuemanager
PostPosted: Sun Jan 15, 2012 11:37 pm    Post subject: Reply with quote

Apprentice

Joined: 28 Nov 2006
Posts: 43
Location: Bangalore

I know its its not documented, we had raised a case with IBM around 2 yrs back as we were able to achive the same and got the confirmation that they'll be making changes in the documentation.

You can try it yourself.

Cheerz!!!
Back to top
View user's profile Send private message
bruce2359
PostPosted: Mon Jan 16, 2012 12:11 am    Post subject: Reply with quote

Poobah

Joined: 05 Jan 2008
Posts: 9394
Location: US: west coast, almost. Otherwise, enroute.

queuemanager wrote:

You can try it yourself.

I did. No errors from the DEFINE statements. Errors occur at MQOPEN.

Reference to v7r1 doc: http://publib.boulder.ibm.com/infocenter/wmqv7/v7r1/index.jsp?topic=%2Fcom.ibm.mq.doc%2Fsc11200_.htm
_________________
I like deadlines. I like to wave as they pass by.
ב''ה
Lex Orandi, Lex Credendi, Lex Vivendi. As we Worship, So we Believe, So we Live.
Back to top
View user's profile Send private message
bruce2359
PostPosted: Mon Jan 16, 2012 7:16 am    Post subject: Reply with quote

Poobah

Joined: 05 Jan 2008
Posts: 9394
Location: US: west coast, almost. Otherwise, enroute.

What is your version/release/mod of WMQ?

Please post the DEFINE commands where you have a QA-->QA that correctly resolve at execution-time. Please post both definitions, and the QLocal.

Please post the results of your testing with amqsput(c) that shows successful MQOPEN.
_________________
I like deadlines. I like to wave as they pass by.
ב''ה
Lex Orandi, Lex Credendi, Lex Vivendi. As we Worship, So we Believe, So we Live.
Back to top
View user's profile Send private message
queuemanager
PostPosted: Tue Jan 17, 2012 8:45 pm    Post subject: Reply with quote

Apprentice

Joined: 28 Nov 2006
Posts: 43
Location: Bangalore

FYR.......




mqm@xxxxx: /opt/mqm/samp/bin/amqsput TEST.QA QM1
Sample AMQSPUT0 start
target queue is TEST.QA
hi
hello
how are u?
Good DAY

Sample AMQSPUT0 end
mqm@xxxxx: /opt/mqm/samp/bin/amqsget TEST.LQ QM3
Sample AMQSGET0 start
message <hi>
message <hello>
message <how are u?>
message <Good DAY>

mqm@xxxxx: runmqsc QM1
5724-H72 (C) Copyright IBM Corp. 1994, 2009. ALL RIGHTS RESERVED.
Starting MQSC for queue manager QM1.


dis QA(TEST.QA)
1 : dis QA(TEST.QA)
AMQ8409: Display Queue details.
QUEUE(TEST.QA) TYPE(QALIAS)
ALTDATE(2012-01-1 ALTTIME(12.40.05)
TARGET(TEST.CLUS.QA) CLUSNL( )
CLUSTER( ) CLWLPRTY(0)
CLWLRANK(0) DEFBIND(NOTFIXED)
DEFPRTY(0) DEFPSIST(NO)
DEFPRESP(SYNC) DEFREADA(NO)
DESCR( ) GET(ENABLED)
PUT(ENABLED) PROPCTL(COMPAT)
SCOPE(QMGR) TARGTYPE(QUEUE)
end
2 : end
One MQSC command read.
No commands have a syntax error.
All valid MQSC commands were processed.
mqm@xxxxx: runmqsc QM2
5724-H72 (C) Copyright IBM Corp. 1994, 2009. ALL RIGHTS RESERVED.
Starting MQSC for queue manager QM2.


dis qa(TEST.CLUS.QA)
1 : dis qa(TEST.CLUS.QA)
AMQ8409: Display Queue details.
QUEUE(TEST.CLUS.QA) TYPE(QALIAS)
ALTDATE(2012-01-1 ALTTIME(12.19.02)
TARGET(TEST.LQ) CLUSNL( )
CLUSTER(TEST) CLWLPRTY(0)
CLWLRANK(0) DEFBIND(NOTFIXED)
DEFPRTY(0) DEFPSIST(NO)
DEFPRESP(SYNC) DEFREADA(NO)
DESCR( ) GET(ENABLED)
PUT(ENABLED) PROPCTL(COMPAT)
SCOPE(QMGR) TARGTYPE(QUEUE)
end
2 : end
One MQSC command read.
No commands have a syntax error.
All valid MQSC commands were processed.
mqm@xxxxx: runmqsc QM3
5724-H72 (C) Copyright IBM Corp. 1994, 2009. ALL RIGHTS RESERVED.
Starting MQSC for queue manager QM3.


dis ql(TEST.LQ)
1 : dis ql(TEST.LQ)
AMQ8409: Display Queue details.
QUEUE(TEST.LQ) TYPE(QLOCAL)
ACCTQ(QMGR) ALTDATE(2012-01-1
ALTTIME(12.15.24) BOQNAME( )
BOTHRESH(0) CLUSNL( )
CLUSTER(TEST) CLWLPRTY(0)
CLWLRANK(0) CLWLUSEQ(QMGR)
CRDATE(2012-01-1 CRTIME(12.06.25)
CURDEPTH(0) DEFBIND(NOTFIXED)
DEFPRTY(0) DEFPSIST(NO)
DEFPRESP(SYNC) DEFREADA(NO)
DEFSOPT(SHARED) DEFTYPE(PREDEFINED)
DESCR( ) DISTL(NO)
GET(ENABLED) HARDENBO
INITQ( ) IPPROCS(0)
MAXDEPTH(5000) MAXMSGL(4194304)
MONQ(QMGR) MSGDLVSQ(PRIORITY)
NOTRIGGER NPMCLASS(NORMAL)
OPPROCS(1) PROCESS( )
PUT(ENABLED) PROPCTL(COMPAT)
QDEPTHHI(80) QDEPTHLO(20)
QDPHIEV(DISABLED) QDPLOEV(DISABLED)
QDPMAXEV(ENABLED) QSVCIEV(NONE)
QSVCINT(999999999) RETINTVL(999999999)
SCOPE(QMGR) SHARE
STATQ(QMGR) TRIGDATA( )
TRIGDPTH(1) TRIGMPRI(0)
TRIGTYPE(FIRST) USAGE(NORMAL)
Back to top
View user's profile Send private message
queuemanager
PostPosted: Tue Jan 17, 2012 8:50 pm    Post subject: Reply with quote

Apprentice

Joined: 28 Nov 2006
Posts: 43
Location: Bangalore

mqm@xxxxx: dspmqver
Name: WebSphere MQ
Version: 7.0.1.4
CMVC level: p701-104-110114
BuildType: IKAP - (Production)
mqm@xxxxx: runmqsc QM1
5724-H72 (C) Copyright IBM Corp. 1994, 2009. ALL RIGHTS RESERVED.
Starting MQSC for queue manager QM1.


dis clusqmgr(*)
2 : dis clusqmgr(*)
AMQ8441: Display Cluster Queue Manager details.
CLUSQMGR(QM1) CHANNEL(TO.QM1)
CLUSTER(TEST)
AMQ8441: Display Cluster Queue Manager details.
CLUSQMGR(QM2) CHANNEL(TO.QM2)
CLUSTER(TEST)
AMQ8441: Display Cluster Queue Manager details.
CLUSQMGR(QM3) CHANNEL(TO.QM3)
CLUSTER(TEST)
AMQ8441: Display Cluster Queue Manager details.
CLUSQMGR(QM4) CHANNEL(TO.QM4)
CLUSTER(TEST)



Hope this helps !!!!

Cheerz!!!
Back to top
View user's profile Send private message
bruce2359
PostPosted: Wed Jan 18, 2012 6:31 am    Post subject: Reply with quote

Poobah

Joined: 05 Jan 2008
Posts: 9394
Location: US: west coast, almost. Otherwise, enroute.

I'm testing on a 7.0.0.0 (yes, I know). I've defined the (chain of) QA's on QM1, and the local queue on QM2, My results are consistent with the doc, namely:
2001 0x000007d1 MQRC_ALIAS_BASE_Q_TYPE_ERROR

Quote:
C:\Documents and Settings\Administrator>AMQSPUT TEST.QA QM1
Sample AMQSPUT0 start
target queue is TEST.QA
MQOPEN ended with reason code 2001
unable to open queue for output
Sample AMQSPUT0 end

_________________
I like deadlines. I like to wave as they pass by.
ב''ה
Lex Orandi, Lex Credendi, Lex Vivendi. As we Worship, So we Believe, So we Live.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic  Reply to topic Goto page Previous  1, 2, 3  Next Page 2 of 3

MQSeries.net Forum Index » Clustering » unkown alias base queue error
Jump to:  



You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Protected by Anti-Spam ACP
 
 


Theme by Dustin Baccetti
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Copyright © MQSeries.net. All rights reserved.