ASG
IBM
Zystems
Cressida
Icon
Netflexity
 
  MQSeries.net
Search  Search       Tech Exchange      Education      Certifications      Library      Info Center      SupportPacs      LinkedIn  Search  Search                                                                   FAQ  FAQ   Usergroups  Usergroups
 
Register  ::  Log in Log in to check your private messages
 
RSS Feed - WebSphere MQ Support RSS Feed - Message Broker Support

MQSeries.net Forum Index » Clustering » How to push the Messages to MQ CLuster

Post new topic  Reply to topic
 How to push the Messages to MQ CLuster « View previous topic :: View next topic » 
Author Message
kc_ganesh
PostPosted: Fri Mar 19, 2004 1:33 am    Post subject: How to push the Messages to MQ CLuster Reply with quote

Newbie

Joined: 18 Mar 2004
Posts: 4

Hai,

I am facing some problem with load balancing @ MQ Cluster. let me explain my configuration.

i have created 2 queue manager named poc_qm1 and poc_qm2 with repos(clustername). i.e with cluster queue manager.

After that, i have created 1 cluster sender channel and 1 cluster receiver channel at both of the queue managers.

After that , i have created one local queue with cluster attribute in poc_qm2 queue manager.

i started queue managers and listeners that are running on seperate ports.

when i tried to send one message to queue present in poc_qm2 queue manager through poc_qm1. it is saying the exception that, destination is not there.

What my understanding as MQ cluster is, since we defined cluster sender and receiver channel in poc_qm1 queue manager, the message that i was sent should be redirected to poc_qm2.

please correct me if my understanding is wrong.

Can anyone help to solve this problem in configuration or any thing else in this part?

thanks in advance.
Bye
cg
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
EddieA
PostPosted: Fri Mar 19, 2004 7:10 am    Post subject: Reply with quote

Jedi

Joined: 28 Jun 2001
Posts: 2453
Location: Los Angeles

Is your application Java or JMS. Are you specifying the QM when you open the Queue.

Cheers,
_________________
Eddie Atherton
IBM Certified Solution Developer - WebSphere Message Broker V6.1
IBM Certified Solution Developer - WebSphere Message Broker V7.0
Back to top
View user's profile Send private message
kc_ganesh
PostPosted: Sun Mar 21, 2004 10:53 pm    Post subject: Reply with quote

Newbie

Joined: 18 Mar 2004
Posts: 4

Its a JMS Application. Please refer to the code below. -

factory = new MQQueueConnectionFactory();
factory.setTransportType(JMSC.MQJMS_TP_CLIENT_MQ_TCPIP);
factory.setQueueManager(queueManager);
factory.setHostName(hostName);
factory.setPort(port);

factory.setChannel(queueChannel);//SVR_CON");

qConn = factory.createQueueConnection("mqm","mqm");

// Creating the Queue, and setting the properties.
queue = new MQQueue();
queue.setBaseQueueManagerName(queueManager);
queue.setBaseQueueName(queuename);
//queue.setPersistence(DeliveryMode.NON_PERSISTENT);
queue.setPriority(4); queue.setTargetClientJMSC.MQJMS_CLIENT_NONJMS_MQ);

What am I missing ? In general, can any Client application put messages to a cluster QM ? Because when I try a "amqsputc" to the cluster QM which does not physically host my shared queue, it is unable to open the queue.

Any help on this would be appreciated.

Thanks in advance.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
gunter
PostPosted: Mon Mar 22, 2004 2:00 am    Post subject: Reply with quote

Partisan

Joined: 21 Jan 2004
Posts: 307
Location: Germany, Frankfurt

Check the cluster with 'display qcluster' and 'display clusqmgr(*)'. If you don't see the queue or both qmgr, check the definitions and the channel status.

Look also to the end of this discussion:
http://www.mqseries.net/phpBB2/viewtopic.php?t=14192&highlight=qcluster
_________________
Gunter Jeschawitz
IBM Certified System Administrator - Websphere MQ, 5.3
Back to top
View user's profile Send private message
kc_ganesh
PostPosted: Thu Mar 25, 2004 5:54 am    Post subject: MQ cluster Reply with quote

Newbie

Joined: 18 Mar 2004
Posts: 4

thanks gunter....

After studying the quote present in the given link, we removed the queue manager setting in the queue. it leads to not fixed open mode.

quote:

When sending a message to a cluster, leave the Queue Manager field in the JMS Queue object blank. This enables an MQOPEN to be performed in BIND_NOT_FIXED mode, which allows the queue manager to be determined. Otherwise an exception is returned reporting that the queue object cannot be found. This applies when using JNDI or defining queues at runtime


Now my client program is working fine........
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Display posts from previous:   
Post new topic  Reply to topic Page 1 of 1

MQSeries.net Forum Index » Clustering » How to push the Messages to MQ CLuster
Jump to:  



You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Protected by Anti-Spam ACP
 
 


Theme by Dustin Baccetti
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Copyright © MQSeries.net. All rights reserved.